Friday, October 23, 2009

Sunnatullah Kebangkitan Sesebuah Ketamadunan

(peta dunia kuno)

Aritkel : Ini sejarah kita (Syazwan@Wea)
Edit by : penulis


Dalam setiap sesuatu kejadian, pasti ada permulaan yang kemudiannya, jika diasuh rapi, dijaga teliti( kena caranya), akan berkembang menjadi sesuatu yang membuahkan hasil dan bermanfaat. Sepertimana sperma dan ovum permulaannya bertemu di dalam pangkal rahim yang diasuh sempurna Allah s.w.t yang Maha Kuasa sehingga akhirnya tercipta seorang bayi yang sempurna yang akan dilahirkan oleh ibunya. Atau mungkin juga seperti sebiji benih yang menumbuhkan sebuah pokok sekiranya dicukupkan dengan air, cahaya, baja dan karbon dioksida lalu memberi maanfaat kepada seluruh alam. Walaubagaimanapun setiap yang bermula itu pasti akan ada akhirnya sepertimana juga setiap pertemuan itu akan ada perpisahan menantinya. Waallahualam.

Begitulah sunnatullah alam, telah ditetapkan Allah s.w.t dari awal penciptaan alam ini lagi, tidak berubah, tetap, dan berterusan dengan izin Allah s.w.t. Segala-galanya bermula kecil, kemudian membesar dan akhirnya bertemu ajalnya. Tiada apa yang kekal di dunia ini selain Allah.s.w.t. Firman Allah tentang hukum Allah ditetapkan yang berbunyi


"Sebagai suatu sunnatullah yang telah berlaku sejak dahulu, kamu sekali-kali tiada akan menemukan perubahan bagi sunnatullah itu. ” (Surah Al Fath 48:23)

(Ilustrasi Tamadun Islam)


Begitu jugalah teorinya dalam jatuh bangun sesebuah tamadun, ianya bermula kecil-kecilan, kemudian berkembang besar menguasai sebuah negara, kemudiannya berjaya menakluk dan menaungi beberapa buah negara dan setelah konflik di beberapa ketika, tibalah masa ianya stabil dan mengukuh. Namun, betapa hebat sesebuah tamadun sekalipun, ianya pasti akan tumbang sepertimana sunnatullah yang telah ditetapkan, ianya akan mengalami fasa kejatuhan dan akhirnya runtuh.

Lihat sahaja tamadun Rom dan Parsi yang begitu gah pada zamannya, dengan kemajuan ketenteraannya yang jauh menjangkau dunia luar dan keluasan empayarnya ,akhirnya rebah di tangan “orang-orang dari tanah tandus” yang di pimpin seorang nabi yang “ummi”. Juga kita lihat bagaimana Abasiyyah yang begitu maju dalam ilmu sains dan berjaya menguasai 2/3 jumlah populasi dunia ketika itu, sehingga khalifah berkata “oh awan, pergilah engkau kemana jua, nescaya hasilnya akan kembali kepadaku”. Akhirnya jatuh rebah di tangan Mongol yang “nomad” dan tiada sains. Juga kita lihat empayar Portugis pada satu masa yang dikatakan pernah menguasai seluruh pelabuhan penting di seluruh dunia dari Barat Eropah sehinggalah ke Tanjung Pengharapan, Goa dan Melaka kininya dimana mereka ? Mujurlah ada “Christiano Ronaldo” maka dunia masih mengingati mereka. Lebih teruk, empayar British yang mana pernah tersohor dengan jolokan “the sun will never set at Brtitish Empire” kininya hanya kurang 1 per 10 dari keluasan tanah jajahan asalnya. Tidak dapat lari juga Uthmaniyyah yang dahulunya menaungi dunia Islam dari Afrika sehingga timur jauh akhirnya tersungkur rebah di tangan seorang “pengkhianat”. Dan terbaru empayar Soviet yang muncul sebagai negara terbesar dunia dan mempelopori sains, politik dan ketenteraan dunia akhirnya runtuh jua tanpa sempat meraikan jubli perak sekalipun.


(Demikianlah) peraturan (Kami Yang tetap mengenai) orang-orang Yang telah Kami utuskan sebelummu dari Rasul-rasul kami; dan Engkau tidak akan dapati sebarang perubahan bagi peraturan Kami Yang tetap itu. (Surah Al-Israa' 17:77)


Begitulah sunnatullah yang telah ditetapkan Allah s.w.t. Tiada apa yang kekal selamanya, walau sekuat manapun, walau sekaya manapun, walau sebesar manapun. Akhirnya mereka semua terikat dengan apa yang telah ditetapkan Allah yang menguasai sekalian alam. Begitu jugalah peradaban barat sekarang yang diterajui Amerika Syarikat, ianya tidak akan kekal dan akhirnya akan runtuh juga. Bibit-bibit keruntuhannya sudah dapat kita saksikan sekarang. Dunia mula perlahan-lahan sedar akan siapakah sebenarnya “Uncle Sam” ini dan ketidakadilan serta kekejaman mereka. Sistem ekonomi capitalist yang diamalkan sekarang mula menampakkan wajah sebenarnya dengan krisis ekonomi 10 tahun sekali dan jurang miskin-kaya yang semakin membesar manakala system demokrasi model amerika ini mula menampakkan “flaw”nya. Dunia semakin gila, kacau bilau dan hilang arah tujunya; kemanusiaan setaraf dengan kebinatangan! Apabila manusia hanya hidup untuk seks, harta dan kemegahan.


(Graf Perkembangan Islam dan Fiqh)


Inilah buah-buah busuk-beracun hasil dari pokok material yang terhasil dari benih sekular. Benih penolakan agama zaman pra-enligthment kemuncak kebodohan paderi-paderi mengubahsuai agama yang dibawa Isa Ibnu Maryam, kemuncak kemarahan rakyat marhaen pada ketidakadilan raja dan kawalan ketat gereja. Sehingga akhirnya bergema “Gantung Leher Raja dengan Tali Usus Paderi”. Yang episode berikutnya menyaksikan Nietchzhe melaungkan “Tuhan sudah mati” dan beberapa tahun terkebelakang Richard Dawkin melaungkan “God is delusion”.

(Richard Dawkin)


Benar mereka maju, sangat maju, dari orang-orang yang tidak mandi dan tidak mempunyai teknologi mereka mengorak langkah menolak agama dan akhirnya mereka berjaya terbang ke angkasa. Benih penolakan agama ini kemudiannya berkembang mewujudkan akar “materialist” yang lahir dari tiadanya tujuan hidup yang jelas pada diri mereka. Lihat sahaja pemikiran Machiavelli, Hobbes dan Marx yang dianggap dewa oleh mereka. Dari luarnya nampak berbeda tapi jika dikaji akarnya tetap sama “Material sebagai tuhan dan sembahan”, yang akhirnya manusia tidak ubah seperti haiwan-haiwan ternakan, hidupnya hanya untuk kenikmatan rumput, seks dan tidur.

Jauh sungguh terperusuknya kemanusiaan dari tujuan asalnya, sehingga akhirnya dari akar “material” ini lahirlah isme-isme bodoh yang tidak lain hanya mengketerbelakangkan umat manusia secara batinnya. Kapitalisme, Sosialisme, Komunisme, Facism, Nazisme, Nationalism dan beribu lagi isme-isme tolol yang lahir dari akar “material ini. Manusia telah menghabiskan masa mereka dengan sesuatu yang tidak perlu mereka fikirkan. Sedangkan Allah sebagai arkitek dan pembangun alam ini telahpun memberikan manusia manual untuk mengendalikan alam ini sesuai dengan tugasnya sebagai khalifah di muka bumi.


(gambar hiasan ilustrasi Karl Marx )


Akhirnya, kebodohan system-sistem ini tidak dapat dibendung lagi, lihat sahaja bagaimana demokrasi ala Amerika-British-Perancis ini hanya melahirkan manusia-manusia gila kuasa dan amalan rasuah yang berleluasa. Lihat sahaja bagaimana Kapitalisme memperhambakan manusia sesama manusia, menjadikan yang kaya lebih kaya yang miskin bertambah miskin. Lihat sahaja bagaimana Komunisme telah menjadikan manusia sebagai hamba kepada negara. Akhrinya system ini runtuh satu persatu, keruntuhannya tidak lagi dapat dibendung , kerana itulah Sunnatullah yang telah ditetapkan Allah yang Maha Kuasa.

Sudah tiba masanya untuk Islam bangkit kembali menerajui segala perkara di dalam dunia dan memenangi hati masyarakat dunia dari sistem moral sehinggalah pentadbiran dan system ekonomi sesebuh negara. Tidak diturunkan Islam hanya untuk menyuluh roh individu-individu sebaliknya kesyumulan Islam itu merangkumi kedua-dua aspek roh dan jasad secara kolektif. Marilah kita letakkan Islam sesuai dengan fungsinya semula, menyelamatkan kemanusiaan, mensejahterakan alam, sesuai dengan fungsinya sebagai “Rahmatan Iil Alamin”. Namun, cita-cita ini tidak mungkin akan tercapai secara automatic, ianya memerlukan tangan-tangan manusia untuk medirikannya semula. Ayuh! Kita mulakan dengan menaburkan benih-benih aqidah pada masyarakat di sekililing kita. Kebangkitan Islam pastikan tiba!.


(George Bernard Shaw)
"If any religion had the chance of ruling over England, nay Europe within the next hundred years, it could be Islam."
- George Bernard Shaw
--------------------------------------------------------------------------------


“Allah menjanjikan orang-orang Yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (Wahai umat Muhammad) Bahawa ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah Yang memegang Kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana ia telah menjadikan orang-orang Yang sebelum mereka: khalifah-khalifah Yang berkuasa; dan ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) Yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). mereka terus beribadat kepadaKu Dengan tidak mempersekutukan sesuatu Yang lain denganKu. dan (ingatlah) sesiapa Yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang Yang derhaka.”
(Surah An Nuur 24:55)

Waallahualam..

Wednesday, October 21, 2009

Jalan Menuju Cinta.


جاء أعرابي إلى النبي صلى الله عليه وسلم : فقال : يا رسول الله متى الساعة ؟
قال : ماذا أعددت لها ؟ فقال : ما أعددت لها بكثرة صلاة ولا صيام إلا أني أحب الله ورسوله . فقال له صلى الله عليه وسلم : المرأ مع من أحب
متفق عليه

Anas bin Malik meriwayatkan bahawa seorang lelaki badwi datang menemui Nabi saw seraya bertanya baginda saw : wahai rasulullah ! bilakah berlakunya kiamat? Lalu Rasulullah membalas pertanyaan itu dengan bertanya kembali kepada lelaki itu : apakah persediaan yang telah kamu lakukan untuknya? Jawab lelaki itu : aku tidak membuat persiapan untuk menghadapinya dengan banyak melakukan solat dan puasa (sunat) melainkan aku mencintai Allah dan rasul Nya. Lalu banginda saw bersabda : seseorang itu akan bersama dengan orang yang dicintainya. (Hadis muttafaqun 'alaih)

Jika kita mengatakankan "aku mencintai Allah dan rasul Nya" dengan Ikhlas, InsyaAllah sbnyr kita sedang usaha menjalankan segala perintah Allah swt. =)

Waallahualam.

Sunday, October 18, 2009

Berkasih-sayang


Imam Hasan Al-Banna pernah berkata:
"Berkasih-sayanglah antara kamu sama lain, berusahalah ke arah ikatan sesama kamu. Ia adalah rahsia kekuatanmu, dan tunggak kejayaan kamu. Thabatlah(Bersatulah) kamu sehingga Allah membuka pintu hati antara kamu terhadap agama yang hak, sesungguhnya Allah Maha Pembuka."

Kunci untuk mencapai kebangkitan yang Haq adalah dengan berkasih-sayang antara kita saudara Islam mahupun bukan Islam.. tidak kita kita berbangsa apa sekalipun baik cina, india, myammar, bangla, melayu, indon atau apa2 sekali pun jgn kita memandang rendah kaum antara satu sama lain. tanggunjawab kita adalah untuk menyebarkan Islam kepada mereka yang belum mengetahui Islam dan bukannya terus melabel mereka dengan "kafir" , sedangkan mereka sendiri pun tak nampak apa kebaikan dalam Islam jika kita(Muslim) sendiri tidak mampu tunjukkan Islam yang sebenar.


Ingat Sabda Rasulullah saw:

"Bukan dari kalangan kita orang yang menyeru ke arah assobiyah, bukan dari kalangan kita orang yang berperang di atas dasar assobiyah, bukan dari kalangan kita orang yang mati di atas dasar-dasar assobiyah" (Hadis Riwayat Imam Muslim)

Waallahualam.

Thursday, October 15, 2009

Hakikat Ilmu Yang Kita Ada

ALLahu..ALlah..

Adab sebagai pelajar, jika ilmu masih sedikit (hakikatnya ilmu manusia tiada yang banyak melainkan ALLah yang Empunya Ilmu), masih bertatih tahulah kita untuk berakhlaq. Jika dilihat para ulamak yang faqih ini,mereka berkelana di bumi ALLah untuk mencari ribuan guru, bahkan menulis kitab-kitab yang menjadi rujukan hingga kini tetap menjaga akhlaq sesama guru dan ulama yang lain. Sehinggakan sifat yang tercerna dari diri mereka menjadi ikutan bagi ulama yang takutkan ALLah.


Dan demikian (pula) di antara manusia, binatang-binatang melata dan binatang-binatang ternak ada yang bermacam-macam warnanya (dan jenisnya). Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama[**]. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.
** Ulama = orang-orang yang mengetahui kebesaran dan kekuasaan Allah = orang yang berilmu

Oleh itu wahai pelajar, jika para ulama yang hebat ilmunya itu sendiri amat menjaga tutur katanya, dan tidak bermudah-mudah berhukum dengan apa yang tidak mereka ketahui, Mengapa kita sendiri yang amat sedikit ilmunya tidak mahu belajar merendahkan diri? Adakah akhlaq itu tidak termasuk di dalam halal dan haram di dalam perhubungan sesama manusia? Sudah bolehkah kita berlaku sombong dengan ilmu yang sedikit sedangkan kita lupa ilmu yang kita ada juga boleh ditarik pada bila-bila masa?

Ilmu tanpa akhlaq menunjukkan kita sendiri menghina ilmu yang diberi oleh ALlah

semoga kita berlajar dari kesilapan dari hari ini.. InsyaAllah.


Sheikh Nazim Al-Haqqani bersalam dengan Sheikh Ahmad Shohibulwafa Tajul Arrifin tanda rendah diri mereka dan menghormati antara satu sama lain.
(gambar hanya ingin menunjukkan contoh akhlak yang baik antara guru walaupun berlainan aliran)

Tahu dan FahamZaman ini ada golongan pelajar yang bersemangat belajar ilmu hanya untuk tahu. Tetapi ia lupa - pengeTAHUan yang ia ada hanya sedikit. Akhirnya TAHUnya itu menjadikan ia merasa hebat. Menjadikan dirinya terasa betul. Ia tenggelam dalam TAHU tapi JAHIL akhlaq.

TAHU sahaja tidak cukup tanpa kefahaman. Orang yang hanya tahu gula itu manis, tidak sama dengan orang yang sudah merasai kemanisan gula apatah lagi dimana ia perlu digunakan kemanisan gula tersebut. ALlah dan RasulNya mengajar kita agar mempunyai akhlak yang baik sesama manusia, samada dari segi pertuturan, perbuatan, bahkan dalam hati sendiri. Apatah lagi dengan sesama saudara Islam. Bukankah RasuluLLah diutuskan untuk menyempurnakan akhlaq, bahkan akhlaq RasuluLLah itu sendiri adalah al Quran?

Kita diajar untuk beradab kepada guru-guru, ustaz-ustazah, alim ulama kerana keutamaan mereka.
(Apakah kamu hai orang musyrik yang lebih beruntung) ataukah orang yang beribadat di waktu-waktu malam dengan sujud dan berdiri, sedang ia takut kepada (azab) akhirat dan mengharapkan rahmat Tuhannya? Katakanlah: "Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sesungguhnya orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran.( Surah Al Zumar 39:9)


Bahkan di dalam urusan solat jemaah sekalipun, diutamakan adalah orang yang lebih yang mahir bacaannya di dalam al Quran. Telah dicontohkan oleh RasuluLLah di dalam peperangan Uhud, sahabat yang lebih banyak mengambil al Quran didahulukan untuk dimasukkan ke dalam liang kubur.

Dari Jabir r.a

Sesungguhnya Nabi SallaLLahu 'alaihi wasallam telah menghimpunkan antara dua orang lelaki dari mereka-mereka yang terbunuh di dalam peperangan Uhud iaitu di kubur, kemudian baginda bersabda :"Yang manakah dari keduanya yang lebih banyak mengambil al Quran?". Apabi baginda mendahulukan (orang yang tersebut)la ditunjukkan kepada salah seorang dari keduanya, ke dalam liang lahad. (Riwayat Bukhari)

Waallahualam.

Wednesday, October 14, 2009

Manusia dan akal yang terbatas


Dahulu diperkenalkan Intelligent Quotient oleh Alfred Binet - iaitu untuk menjadi seorang yang berjaya perlulah mempunyai daya pemikiran yang tinggi. Bijak, mempunyai daya taakulan yang baik, cepat tangkap dalam menyelesaikan masalah. Dan daripadanya dibuat banyak ujian-ujian yang berkaitan untuk mengetahui tahap IQ seseorang. Antaranya, Stanford-Binet, WISC-R, Raven's Progressive Matrices, Cattell Culture Fair III dan jika tidak dapat menjawab atau mencapai markah yang ditetapkan maka kemungkinan besar ada masalah dari segi mental orang yang mengikuti ujian tersebut samada ia cacat otak atau sebagainya.


Nampaknya ia digunakan secara meluas antaranya di dalam mencari profesion kerja, di dalam soalan bertulis sebelum ke sesi temuduga yang kadangkala sebenarnya belum tentu menunjukkan IQ individu tersebut, bahkan ada item soalan yang diberikan amat bercanggah dengan norma tatasusila masyarakat timur sebagaimana yang digunapakai oleh orang barat.

Seterusnya apabila IQ manusia diperkenalkan dan mendapat banyak kritikan serta keputusan yang tidak boleh digunakan untuk mewakili IQ seseorang individu. Didapati seseorang yang mempunyai IQ yang tinggi tidak semestinya mempunyai hubungan baik sesama manusia, serta kajian mendapati IQ yang tinggi juga tidak menunjukkan bahawa seseorang itu mampu mengawal emosinya dengan baik. Kedapatan, orang yang mempunyai IQ yang tinggi, hidupnya tidak normal, dan ramai menjadi gila kerana tidak mempunyai kawalan emosi yang mantap.

Lalu muncul pula teori hasil dari kajian Wayne Payne's iaitu Emotional Quotient. Betapa hebatpun seseorang yang mempunyai Intelligent Quotient tetapi sekiranya ia mempunyai Emotional Quotient yang rendah - kemungkinan besar ia mempunyai emotional disorder! Yang boleh membawa kepada Mental Disorder.

Fitrah Manusia Mencari Tuhan

Apapun fitrah manusia sebenarnya akan kembali jua kepada pencipta - maka manusia akan berterusan mencari Tuhan. Bila dikaji dan terus mengkaji, walaupun di situ ada kehebatan IQ dan keseimbangan EQ, tanpa kekuatan jiwa akan rosak jua kedua-duanya. Maka terhasil pula di dalam pemikiran mereka SQ diperkenalkan oleh Dana Zohar Ian Marshall- iaitu Spiritual Quotient yang menghubungkan kepandaian akal, keseimbangan emosi dengan kekuatan ruhaniyyah. Dengan adanya agama maka manusia mempunyai akhlaq, mempunyai nilai. Akal yang hebat, mempunyai motivasi, empati dan hubungan baik dengan manusia tetapi tiada panduan dan matlamat hidup. Tidak ketahuan halanya.

Di dalam satu kajian yang dibuat pada tahun 1990 oleh neuropsychologist iaitu Michael Persinger dan neurologist V.S. Ramachandran di University of California membawa kepada penemuan di bahagian otak di mana manusia cenderung untuk memikirkan tentang Tuhan.

Dan begitulah - sememangnya setiap kajian yang hanya bersandar pada akal semata-mata akan selalu berubah-ubah. Kadang-kadang terdorong dengan nafsu, ditipu daya syaitan.

Kini - marilah kita kembalikan diri kepada mengenali wahyu yang datangnya dari ALLah kepada utusanNya Muhammad RasuluLLah. Al Quran mengajar kita mengenal Dia, menyembahNya. Mengajar kita mengenal diri sebagai hamba, mengajar kita agar tidak mempersekutukanNya, beribadah kepadaNya.

Ertinya :

Wahai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada ALlah dengan sebenar-benar taqwa dan janganlah kamu mati melainkan dalam Islam. Dan berpegang teguhlah kamu kepada tali ALlah (agama Islam( dan janganlah kamu bercerai berai, dan kenanglah nikmat ALlah kepada Kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah), lalu ALlah menyatukan antara hati-hati kamu sehingga dengan itu kamu bersaudara dan dahulu kamu telah berada di jurang neraka disebabkan kekufuran kamu, lalu ALlah selamatkan kamu daripada neraka itu. Demikian ALlah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya supaya kamu mendapat hidayah (surah Ali Imran 3: 102-103)

Islam yang diredhai - memandu akal manusia untuk menjadi bijak dengan acuan melalui al Quran dan Sunnah, Islam mengajar tentang akhlaq dalam setiap inci kehidupan. Cukuplah di dalam Islam itu sendiri yang dibawa oleh Nabi Muhammad melalui wahyu yang diturunkan oleh ALlah sudah mengandungi IQ, EQ dan SQ.

ALlah telah berfirman yang bermaksud :

Wahai sekalian manusia, beribadahlah kepada Tuhan kamu yang telah mencipta kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu supaya kamu (menjadi orang yang) bertaqwa. Dialah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan dan langit sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya) dan diturunkan hujan dari langit, lalu dikeluarkannya dengan air itu berbagai-bagai jenis buah-buahan yang menjadi rezki bagi kamu. Maka janganlah kamu mengadakan bagi ALlah sekutu padahal kamu mengetahu bahawa ALlah ialah tuhan yang Maha Esa. (surah Al-Baqarah 2:21-22)

Islam.. ialah yang tertinggi tiadalah yang tertinggi selainnya..

Rise Of The Machine.

Sunday, October 11, 2009

Satu Ketibaan

Adakah ihkwan/pembaca sudah bersedia untuk menerima sesuatu perubahan dalam konsep atau pengangan kita selama ini? di sini kami(kitabngeri) dan beberapa rakan lain hendak berkongsi sesuatu yang mngkn anda dan saya akan mengatakan "kebetulan je kut".. tp apabila setiap "kebetulan" disusuli dengan "kebetulan" dan "kebetulan" adakah ia satu "kebetulan" ??


Satu Ketibaan Intro
-------------------


Kisah kedatangan Dajal Al Masih, kelahiran Imam Mahdi dan turunnya Nabi Isa A.S. Membongkar sistem Dajal yang sedang membangun untuk menyesatkan umat manusia.

Siri di dalam bahasa Melayu ini merupakan satu usaha kecil untuk mengiktiraf kesungguhan beberapa pemuda Islam dari Amerika dan tanah Arab untuk menyedarkan umat manusia tentang sistem Dajal.

Video asal ini telah dialih ke banyak bahasa seperti, Indonesia, Urdu, Sepanyol, Arab dan Perancis. Ianya telah menggemparkan masyarakat dunia. Di harap usaha ini akan membawa faedah kepada anda.


---------------------
(Satu Ketibaan siri 1)
------


Kebenaran Dari Kitab Suci Al-Quran

Kebenaran daripada kitab suci Al-Quran berkenaan Dajal. Siapakah 'Knight Templar'? Apakah harta sebenar yang dijumpai mereka? Saksikan siri pertama ini


-----------
(Satu Ketibaan siri 2)
-----------Bukti Kedatangan Dajal yang sedang muncul dengan tanda-tanda sekitar anda . Mungkin terdapat tanda tanya pembaca tentang "kenapa nk tunjukkan petikan dlm bible".? Ini bukanlah kerana akidah kami/mereka hendak membenarkan(bible) tapi hendak memberitahu kepada golongan nasrani/yahudi yang mereka patut sedar atas kesalahan yang mereka tidak nampak dan jika mereka adalah orang-orang yang berfikir mereka akan nampak "Islam" itu jalan menyelesaikan segala konspirasi ini.

Waallahualam.


-----------
(Satu Ketibaan siri 3)
-----------


Kawalan Minda-satu cara untuk Dajal menguasai dunia dan umat manusia.


----------
Sumber Dari : sahirmujaheed
p/s:Kami amat mengalu-alukan jika ikhwan/pembaca untuk download dan sebarkan.
InsyaAllah kami akan upload Ketibaan siri 4. (update 13 okt 09)

Thursday, October 8, 2009

Hukum Alam atau peringatan dari Allah? fikirkn.


Sumber : Tok Janggut


Bismillahirrahmaanir rahiim.

Kalau kita mengamati terjadinya bencana ataupun gempa yang terjadi di Sumatera, sudah seharusnya kita menjadikannya sebuah iktibar dan muhasabah diri terhadap keadaan yang terjadi pada sekitar kita.

Mari kita amati dan fikirkan,

1. Gempa Tasikmalaya : Pukul 15.04
2. Gempa Padang : Pukul 17.16
3. Gempa Susulan Padang : Pukul 17.58
4. Gempa Jambi : Pukul 8.52


Cuba lihat di dalam Al Qur’an, Surat dan ayat sesuai dengan saat-saat terjadinya gempa.


1. Gempa Tasikmalaya
Jam 15.04
Surat Al Hijr (Surah-15) ayat 04
4. dan Kami tiada membinasakan sesuatu negeripun, melainkan ada baginya ketentuan masa yang telah ditetapkan.

Gambar Hiasan

2. Gempa Padang
Jam 17.16
Surat Al Israa’ (Surah-17) ayat 16
16. dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, Maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, Maka sudah sepantasnya Berlaku terhadapnya Perkataan (ketentuan kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.

Gambar Hiasan

3. Gempa Susulan Padang
Jam 17.58
Surat Al Israa’ (Surah-17) ayat 58
58. tak ada suatu negeripun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuzh).
Gambar Hiasan


4. Gempa Jambi
Jam 8.52
Surat Al Anfaal (Surah -8) ayat 52
52. (keadaan mereka) serupa dengan Keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutny a serta orang-orang yang sebelumnya. mereka mengingkari ayat-ayat Allah, Maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha kuat lagi Amat keras siksaan-Nya.“MASIHKAH KITA DURHAKA KEPADA ALLAH, dan TIDAK MENTAATINYA?

Seperti sabda Rasullulah,
Nabi saw. bersabda:
“Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam a.s, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
Hadis Riwayat Muslim

Jika ikhwan pembaca mahukan penerangan detail Untuk Mengetahui 3 gempa bumi di Timur , Barat dan semenanjung Arab. sila lawat di : Efairy.Blogspot

Waallahualam